Tomasz Jakubiak

Smażone boczniaki i pieczarki, podane z pikantnym puree ziemniaczanym doprawionym boczkiem i kapustą


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10019

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 boczniaków

kilka pieczarek

sok z limonki

pieprz świeżo mielony

posiekana natka pietruszki – pół pęczka

papryczka chili – ile kto lubi

cebula czerwona posiekana w piórka

2 ząbki czosnku drobno zsiekane

2 łyżki masła

mąka do oprószenia

Puree:

1 kg ziemniaków

10 dag boczku w kawałku

1 ząbek czosnku

0,5 l mleka

kawałek kapusty posiekanej i zblanszowanej do miękkości

2 szklanki wody

sól/pieprz

pół szklanki bulionu dowolnego

łyżka sosu sojowego

 

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania ziemniaków (muszą być nawet lekko rozgotowane). Rozgotowane ziemniaki przerób na puree dodając do nich mleko. Na patelni przesmaż posiekany boczek wraz z czosnkiem, dołóż kapustę i ziemniaki. Odstaw w ciepłe miejsce żeby nie ostygło np. do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Boczniaki pokrój na grube paski. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek i grzyby, dodaj natkę pietruszki i zdejmij z ognia. Grzyby przerzuć na talerzyk i wstaw do pieca żeby nie stygły. Patelnię po smażeniu postaw z powrotem na ogień. Przesmaż teraz cebulę i oprósz mąką, dolej bulion, sos sojowy i czekaj aż zgęstnieje. Podawaj ziemniaki, obok grzyby, a wszystko polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Groszek z endywią
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Beszamelowe krokiety z szynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Miętowy kuskus
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

kasia1999

postów: 6

01.08.2012 23:40

CYTUJ

Jak na to patrze to sie robie glodna!

#wrobel

05.05.2012 16:15


szczecin

CYTUJ

bardzo smaczny obiad zrezygnowałam jedynie z sosu sojowego i dałam więcej masła.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.