Andrzej Polan

Smażone bliny ziemniaczane z serem z wiżajn i warzywami


Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Smażone bliny ziemniaczane z serem z wiżajn i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Bliny ziemniaczane:

400 g mąki

2 ugotowane ziemniaki

40 g drożdży

1 szkl. mleka

łyżka oleju Kujawskiego

sól

szczypta cukru

Warzywa:

cukinia

ogórek

papryka czerwona

zielone jabłko

limonka lub cytryna

olej Kujawski z bazylią

koperek

natka pietruszki

sól

pieprz

Dodatki:

300 g sera z Wiżajn

250 ml kwaśnej śmietany

olej Kujawski 3 ziarna do smażenia

 

Przygotowanie:

W misce połącz drożdże, ciepłe, niegorące mleko, sól, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki: mąkę, zmielone ziemniaki, łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiaj, aż ci się znudzi. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 równych porcji. Uformuj kule i odstaw ponownie. Kiedy ciasto podrośnie, uformuj okrągłe placki i usmaż je na oleju Kujawskim. Ser zetrzyj na grubszej tarce. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj sok z limonki lub cytryny, olej Kujawski z bazylią, siekane zioła, sól oraz pieprz.
Na upieczone bliny nakładaj porcję warzyw, tartego sera i łyżkę śmietany. Pycha

powrót

Podobne przepisy

Racuchy kukurydziane z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placki z jabłkami i rodzynkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Lummur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Placek z kwiatami cukinii i ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.