Kylie Kwong

Smażona wołowina z cebulą


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażona wołowina z cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju arachidowego

500g dobrej polędwicy wołowej

pociętej w 2,5cm kostkę

1 łyżka oleju arachidowego

dodatkowo

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 cebula

pokrojona w cienkie plasterki

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego i soli

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej w woku, aż zacznie dymić. Dodaj połowę wołowiny i smaż przez 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmij mięso i odłóż na ręcznik papierowy, żeby obciekło. Dodaj do woka dodatkową łyżkę oleju i resztę wołowiny i smaż przez 2 minuty. Włóż odłożone mięso z powrotem do woka. Dodaj też czosnek i cebulę. Smaż przez 2 minuty. Dodaj cukier i sos sojowy. Smaż przez 3 minuty, aż wołowina będzie miękka i średnio wypieczona. Podawaj od razu posypane pieprzem syczuańskim i solą, oraz miseczką świeżego soku z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.