Tomasz Jakubiak

Smażona ryba w cieście korzennym z frytkami z kalarepy


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażona ryba w cieście korzennym z frytkami z kalarepy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-4 filety ze szczupaka

olej do smażenia

Ciasto:

mąka kukurydziana

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki mielonego liścia laurowego

woda

Frytki z kalarepy:

3 kalarepy

olej do smażenia

biały ocet winny

Orzechowo-sezamowy sos jogurtowy:

½ szklanki niesolonych orzeszków ziemnych

¼ szklanki sezamu

szklanka gęstego jogurtu

sok z cytryny

Przygotowanie:

W misce przygotuj ciasto. Wszystkie składniki połącz. Dolej tyle wody, żeby ciasto było gęste.
Filety pokrój na mniejsze kawałki i obtocz je w cieście. Smaż je w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
Super dodatkiem będą frytki z kalarepy. Kalarepy obierz ze skórki i pokrój na grube frytki. Obgotuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty.
Następnie usmaż obgotowane frytki, aż się ładnie zrumienią.
Świetnym dodatkiem do ryby i frytek będzie sos orzechowy. Orzechy i sezam zmiksuj. Zmiksowane orzechy dodaj do jogurtu i dopraw sokiem z cytryny. Gotowe!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

barbod

postów: 8

16.09.2015 11:56

CYTUJ

Super, aż ślinka cieknie na sam widok.

lambia79

postów: 16

07.09.2015 13:19

CYTUJ

fish & chips w zupełnie nowej odsłonie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.