Kylie Kwong

Smażona kukurydza z czerwoną cebulą i kiełbasą lup cheong


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażona kukurydza z czerwoną cebulą i kiełbasą lup cheong
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kolby kukurydzy

2 kiełbaski lup cheong (chińskiej

suszonej kiełbasy)

ewentualnie 2 plastry wędzonego boczku

2 łyżki oleju arachidowego

1 mała czerwona cebula

pokrojona w cienkie plasterki

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

5cm kawałek imbiru

drobno posiekany

1 duże czerwone chili

pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżki wina ryżowego

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka czarnego octu ryżowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

szczypta białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Zetnij nożem ziarna z kolb kukurydzy. Powinieneś mieć ich jakieś 3 szklanki. Pokrój kiełbasę, lub boczek na cienkie, ukośne plasterki. Do gorącego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, chili i sól i smaż przez 1 minutę. Dodaj kukurydzę i kiełbasę i smaż przez 2 minuty. Dodaj wino ryżowe, cukier i sos sojowy, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj ocet ryżowy i olej sezamowy, wymieszaj i podawaj od razu, posypane białym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.