Smażona ketmia

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Smażona ketmia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mąki kukurydzianej

¼ szklanki mąki

2 łyżeczki soli gruboziarnistej

½ łyżeczki pieprzu cayenne

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

3 białka z dużych jaj

500 g ketmii, przyciętej i pokrojonej na kawałki o grubości 1 cm

1 litr oleju roślinnego

łódeczki z cytryny, do podania

ostry sos, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W płytkim naczyniu połącz mąkę kukurydzianą i zwykłą, sól, pieprz cayenne i pieprz świeżo zmielony. W dużej misce ubij białka i dodaj 3 łyżki zimnej wody. Obtocz kawałki ketmii mieszanką z jajek, a następnie mąką z przyprawami.

W głębokiej, dużej patelni rozgrzej olej do 190°C, sprawdzając temperaturę termometrem do smażenia na głębokim oleju. Ostrożnie wrzuć połowę kawałków ketmii i delikatnie mieszaj, nie naruszając panierki. Smaż przez około 3-6 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Staraj się utrzymywać temperaturę oleju między 150 a 175°C. Łyżką cedzakową wyciągnij kawałki ketmii i połóż je na blasze pokrytej papierowym ręcznikiem, żeby się osuszyły.

Ponownie rozgrzej olej do 190°C i usmaż pozostałe kawałki ketmii. Przypraw solą. Podawaj z cytryną i ewentualnie z ostrym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.