Rick Stein

Smażona flądra z sosem


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażona flądra z sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

flądra

oliwa z oliwek

2 żółtka

sok z połowy cytryny

pieprz cayenne

świeża bazylia

sól

mąka

bułka tarta

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać oliwę na patelni. Ubić na sztywno żółtka z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody. Powoli dodawać podgrzaną oliwę. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu cayenne. Dodać bazylię. Flądrę posolić, obtoczyć w mące, żółtku i bułce tartej. Smażyć przez minutę w oliwie o temperaturze 170 stopni. Ułożyć na talerzu obok porcji sosu. Dekorować bazylią.

powrót

Podobne przepisy

Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.