Tomasz Jakubiak

Smażona chałka z kaszanką, musztardą piernikową i czerwoną piklowaną cebulą


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 9

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 kaszanki

łyżka masła

cebula czerwona

25 ml czerwonego wina

sól

pieprz

½ łyżeczki cukru

łyżka świeżego majeranku

jabłko

 

5 małych czerwonych cebulek

woda

¼ szklanki octu

szczypta cukru

 

2 ogórków małosolne

natka pietruszki

bazylia

łyżka oleju rzepakowego

pieprz

2 łyżeczki musztardy piernikowej

 

chałka

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w piórka i przesmaż na suchej patelni. Kiedy cebula puści soki, dodaj cukier. Następnie dodaj pokrojoną kaszankę i masło. Wszystko wymieszaj. Dolej czerwonego wina. Kaszankę dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na końcu dodaj starte jabłko.

Przygotuj peklowaną cebulkę. Do wody znajdującej się w garnuszku, dolej ocet spirytusowy oraz dosyp cukier. W czasie, gdy zalewa będzie się gotowała, pokrój cebulki i dorzuć je do gotującej się wody z octem. Cebule gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj sałatkę z ogórków. Ogórki pokrój na plastry, dodaj posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii. Całość polej olejem rzepakowym. Sałatkę dopraw pieprzem i musztardą piernikową.

Kromkę chałki podsmaż na maśle, następnie nałóż porcję kaszanki i cebulę. Tak przygotowaną chałkę podaj z sałatką z ogórków. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.