Iwona  Zasuwa

Smalec z białej fasoli


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty, Dobre dla dzieci

Smalec z białej fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

szklanka białej fasoli typu Jaśœ

2-3 cebule

oliwa z oliwek lub nierafinowany olej

1 jabłko

przyprawy (uznaniowo): majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,

tymianek, kminek mielony, czubrica, wędzona papryka

sól i sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Namoczoną przez noc fasolę ugotuj w świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Odcedź, wyjmij zioła i zmiksuj fasolę na gładko.
Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju z pozostałymi ziołami. Jabłka dodaj pod koniec procesu.
Połącz fasolę z resztą składników, dodaj sól i sok z cytryny do smaku i
schłódź w lodówce. Podawaj z chlebem i kiszonym ogórkiem.

powrót

Podobne przepisy

Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Hummus z jabłkiem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.