Iwona  Zasuwa

Smalec z białej fasoli


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba

odsłon: 427

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

szklanka białej fasoli typu Jaśœ

2-3 cebule

oliwa z oliwek lub nierafinowany olej

1 jabłko

przyprawy (uznaniowo): majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,

tymianek, kminek mielony, czubrica, wędzona papryka

sól i sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Namoczoną przez noc fasolę ugotuj w świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Odcedź, wyjmij zioła i zmiksuj fasolę na gładko.
Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju z pozostałymi ziołami. Jabłka dodaj pod koniec procesu.
Połącz fasolę z resztą składników, dodaj sól i sok z cytryny do smaku i
schłódź w lodówce. Podawaj z chlebem i kiszonym ogórkiem.

powrót

Podobne przepisy

Paprykarz jaglany
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hummus z jabłkiem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Pasta jajeczna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Guacamole
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.