Słoneczny krem jajeczny

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Słoneczny krem jajeczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 zielone papryki

6 pomidorów

2 ząbki czosnku

1 cebula

4 jajka

400ml chudego mleka

1 łyżeczka papryki

2 pęczki tymianku

1 łyżka masła

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do dużego żeliwnego garnka wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i ustaw na małym ogniu. Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Przed obieraniem i siekaniem cebuli opłucz ręce w zimnej wodzie, to sprawi, że sok z cebuli nie będzie tak piekł w oczy. Następnie oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Na gorącą oliwę wrzuć cebulę, czosnek i paprykę oraz oberwane z gałązek listki tymianku. Całość zamieszaj i duś pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie zagotuj w dużym rondlu wodę, usuń szypułki i twarde rdzenie z pomidorów i wrzuć je na chwilę do wrzątku. Przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Zdejmij skórkę, przekrój na pół, usuń nasiona i odciśnij sok. Przekrój każdą połówkę pomidora na 4 części i wrzuć do podduszonych warzyw. Całość wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Blachę z piekarnika napełnij do połowy wodą i nastaw piekarnik na 180ºC. Do dużej miski wbij 4 jaka i rozbij je widelcem. Dodaj mleko, dwie łyżeczki soli, pieprz, łyżeczkę papryki i wymieszaj. Wysmaruj formę masłem. Do miski z jajkami wrzuć duszone warzywa i wymieszaj. Całość przelej do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej przez pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.