Słone tartinki jabłkowe

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Słone tartinki jabłkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód:

2 szklanki mąki pszennej

½ szklanki startego parmezanu i trochę do posypania

1 łyżka cukru

1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)

½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

150 g masła, pokrojonego na kawałki i schłodzonego

¼ szklanki zimnej wody

2 łyżki kwaśnej śmietany



Wypełnienie:

1/3 szklanki musu jabłkowego

1/3 szklanki kwaśnej śmietany

3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (np. gala)

3 łyżki cukru

3 łyżki posiekanej dymki

½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

½ szklanki startego cheddara

100 g sera brie, pokrojonego w kostkę

100 g sera z niebieską pleśnią, pokruszonego

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody



Przygotowanie:

Wsyp do naczynia malaksera mąkę, parmezan, cukier, kaszkę kukurydzianą, rozmaryn oraz proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i zmiksuj pulsacyjnie, aż mieszanina będzie miała konsystencję kruszonki. Wymieszaj wodę z kwaśną śmietaną i wlej do malaksera. Zmiksuj pulsacyjnie, aż ciasto zacznie się zbijać, przełóż je na blat, szybko zagnieć, przekrój na pół, uformuj 2 wałki, owiń kawałkami folii i włóż do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 190C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj wypełnienie: wymieszaj mus jabłkowy z kwaśną śmietaną i odstaw na bok. W dużej misce przemieszaj jabłka z cukrem, dymką i rozmarynem. Pokrój każdy wałek z ciasta na 15 plastrów. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj każdy plaster ciasta na placek o grubości ½ cm i średnicy 6-7 cm i rozłóż je na przygotowanej blasze. Nałóż na środek każdego placka po łyżeczce musu jabłkowego ze śmietaną, a następnie po dwie łyżki doprawionych jabłek. Rozłóż każdy gatunek sera na 10 tartinkach. Zawiń brzegi ciasta na kształt sakiewek, żeby było widać ser. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz 25-30 minut, aż się zrumieni. Podawaj na ciepło albo ostudzone do temperatury pokojowej. Tartinki można naszykować wcześniej i odgrzać w piekarniku 10 minut przed podaniem, w temperaturze 190 stopni C.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.