Tomasz Jakubiak

Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami, pieczonym czosnkiem i zsiadłym mlekiem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Barszcz, Żeberka

odsłon: 4304

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

barszcz:

1 kg wędzonych żeberek

włoszczyzna

pomidor

listek laurowy

ziele angielskie

1,5 l wody

400 g kiszonych buraków z sokiem

2 garście soczewicy

sól

smażone ziemniaki:

6 ugotowanych ziemniaków

4 ząbki czosnku

ćwierć szklanki zsiadłego mleka

 

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyj, obierz i potnij na mniejsze kawałki. Żeberka również posiekaj. Posiekane składniki wrzuć do garnka i dodaj pomidora. Gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż wywar będzie mocno aromatyczny. Buraki odlej od zakwasu i wrzuć do miksera lub zetrzyj na tarce, a zakwas dodaj do odcedzonego wywaru. Do całości dodaj starte buraki, posiekaną drobno włoszczyznę i żeberka oraz soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem . Barszcz podgrzej na małym ogniu, nie gotuj, bo straci kolor. Na suchą patelnię wrzuć nieobrane ząbki czosnku i smaż, aż się przypalą. Dorzuć ziemniaki, podlej oliwą a na końcu dolej zsiadłe mleko. Barszcz podawaj z ziemniaki.



powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

efi79

postów: 2

29.11.2013 18:21

CYTUJ

Wyszedł PRZEPYYYSZNY !!! Polecam :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.