Tomasz Jakubiak

Słodko-kwaśne jagnięce żeberka z agrestowym chutneyem i smażonymi sałatami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka

odsłon: 1647

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg jagnięcych żeberek

Marynata:

2 łyżki sambalu oelek

50 ml octu winnego

łyżka miodu

2 białe cebule

sól

Agrestowy chutney:

500 g agrestu

2 łyżki marynowanego, białego imbiru

zielona papryczki chili

biała cebula

100 ml syropu z bzu

50 ml białego octu balsamicznego

łyżeczka pieprzu cayenne

sól

Smażone sałaty:

50 g masła

2 mini sałaty radichio

2 mini rzymskie sałaty

sól

sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Żeberka pokrój na paski i posól. Do miski wlej sambal, ocet i miód. Dodaj cebulę i żeberka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Pokrój agrest, imbir, papryczkę i cebule. Pokrojone składniki wsyp do garnka. Dolej syrop z bzu i ocet. Chutney gotuj na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozgotują. Na koniec dodaj pieprz i sól. Wszystkie składniki rozgnieć na miazgę.
Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż żeberka. Następnie wstaw je na 10 minut do bardzo rozgrzanego piekarnika. Sałaty pokrój na ćwiartki i podsmaż na maśle. Dopraw je solą i sokiem z cytryny. Pozostałą z marynowania cebule możesz także podsmażyć na maśle, będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowane żeberka wołowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Żeberka
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

agnsud

postów: 5

26.07.2015 13:50

CYTUJ

Czy chutney można zapasteryzować, żeby przechować np.na zimę

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.