Tomasz Jakubiak

Słodko-kwaśna sałatka z marynowanych ziemniaków w kapuście z korzennym śledziem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 5035

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 ziemniaków średniej wielkośći

¼ główki czerwonej kapusty

4 łyżki octu spirytusowego

2 czubate łyżki cukru

2 cebule

pieprz młotkowany

sól morska

6 płatów śledzia wiejskiego

olej lniany

2 laski cynamonu

kilka goździków

3 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka różowego pieprzu

1 łyżeczka suszonej papryczki chili

 

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaj. Do rondla wlej ocet, wodę i cukier – zagotuj. Dodaj kapustę (kapusty powinno być więcej niż wody). Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i zalej je kapustą wraz z częścią wody. Poczekaj, aż ziemniaki nabiorą koloru. Na patelni upraż cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, różowy pieprz i suszoną papryczkę chili. W moździerzu utrzyj ostygnięte przyprawy, ale nie za mocno.
Namoczone wcześniej sledzie pokrój na kawałki. Zalej je olejem lnianym. Dorzuć całe laski cynamonu i utarte przyprawy. Śledzia odstaw na 3 godziny, niech się marynuje. Serwuj go z ziemniakami i kapustą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.