Słodkie pierożki z suszonymi śliwkami - Joanna Jakubiuk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9063

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej

1-2 surowe żółtka

2 łyżka stopionego masła

sól

ciepła przegotowana woda

Farsz śliwkowy:

400 g suszonych śliwek bez pestek

100 ml białego wina

50 g posiekanych orzechów laskowych

cynamon

mielone goździki

miód

Do polania:

jogurt naturalny

miód

masło

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w bawełniana ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”.
Umyte śliwki namoczyć w winie, odstawić na 2-3 godz. Orzechy dokładnie utrzeć z miodem, cynamonem i goździkami. Śliwki odsączyć i nadziać farszem orzechowym. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć faszerowaną śliwkę, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Podawać polane klarowanym masłem lub polane jogurtem i miodem.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.