Słodkie pierożki z suszonymi śliwkami - Joanna Jakubiuk

Słodkie pierożki z suszonymi sliwkami - Joanna Jakubiuk
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ciasto:

Farsz śliwkowy:

  • 400 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml białego wina
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • cynamon
  • mielone goździki
  • miód

Do polania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w bawełniana ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”.
Umyte śliwki namoczyć w winie, odstawić na 2-3 godz. Orzechy dokładnie utrzeć z miodem, cynamonem i goździkami. Śliwki odsączyć i nadziać farszem orzechowym. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć faszerowaną śliwkę, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Podawać polane klarowanym masłem lub polane jogurtem i miodem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA