Tomasz Jakubiak

Słodkie pierogi z truskawkami z kwaśnym sosem rabarbarowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14686

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mąki

woda ciepła

twaróg wiejski 200 g

300 g truskawek

pieprz świeżo mielony

mięta świeża wedle uznania

gałązka rozmarynu

jeden rabarbar

3 łyżki octu balsamicznego

2 czubate łyżki cukru brązowego

 

Przygotowanie:

Z mąki i wody wyrabiam delikatne ciasto (ważne żeby woda była bardzo wrząca) i odkładam na bok pod ścierkę żeby odpoczeło. Do miski wrzucam twaróg, posiekane truskawki, miętę i odrobinę rozmarynu, doprawiam pieprzem i mieszam aż składniki dokładnie się połączą. Na chwilę przed lepieniem pierogów przygotowuję sos. Na patelnię wrzucam posiekany rabarbar, zasypuję cukrem, a gdy rabarbar zacznie się zmieniać w konfiturę to doprawiam octem. Całość przecieram przez sito. Ulepione pierogi gotuję w osolonej wodzie, a po ugotowaniu zalewam sosem.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pierogi z bobem i ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.