Słodkie kruche ciasto ekstra

Przepis z programu Martha piecze (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Słodkie kruche ciasto ekstra
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ miarki mąki

1/3 miarki cukru granulowanego

115 gramów pokrojonego masła

4 łyżki zmrożonej wody

3 żółtka jajek

lekko ubite

 

 

Przygotowanie:


Wsypujemy do miksera mąkę i cukier. Wszystkie składniki powinny być zimne. Dodajemy kawałki masła i krótko mieszamy 10 razy żeby składniki się połączyły. Łączymy żółtka ze zmrożoną wodą, dodajemy po kropli do cukru i mąki cały czas mieszając. Ciasto powinno być ścisłe, ale nie może być mokre ani lepkie. Nie mieszać dłużej niż 30 sekund. Odrywamy niewielką grudkę ciasta. Jeśli się kruszy dodajemy odrobinę wody. Dzielimy ciasto na 2 części i kładziemy na folii. Ugniatamy ciasto rękoma na okrągły placek (otrzymamy 2 placki). Owijamy ciasto folią i chłodzimy przynajmniej przez godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Cantuccini domowej roboty
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.