Maryla Musidłowska

Słodkie grzanki z kozim serem


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 4641

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 plastry czerstwej drożdżówki lub chałki. Znakomita jest wyrośnięta babka z kruszonką

25 ml Martini Bianco

łyżeczka esencji waniliowej

2-3 jajka w zależności od wielkości grzanek

20 ml śmietanki

mleka lub wody

szczypta soli

2 łyżki masła

100 g koziego twarogu

200 g różnych owoców jagodowych

4 łyżki miodu

kolorowy świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Skrop drożdżówkę Martini. Roztrzep jajka ze śmietanką, esencją waniliową i szczyptą soli. Rozgrzej masło na patelni. Panieruj plastry ciasta w masie jajecznej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone grzanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na usmażone grzanki pokrusz twaróg i wstaw je do piekarnika z włączoną funkcją grillowania, aż ser się podpiecze. Gotowe grzanki obsyp owocami, polej miodem i oprósz pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ogórków na słodko
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka w pomidorach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.