Tomasz Jakubiak

Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

odsłon: 11529

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bułeczki:

4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 jajka

1 szklanka mleka

3 dag drożdży

15 dag masła

konfitura:

3 garście jarzębiny

150 g cukru brązowego

150 ml zielonej herbaty

50 ml rumu

płatki chili

 

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut.
Zamrożoną jarzębinę zagotuj. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Dodaj owoce jarzębiny, rum, płatki chilli i napar z herbaty. Konfiturę gotuj aż owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
Bułeczki podawaj z jarzębinową konfiturą.

powrót

Podobne przepisy

Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Asiulek104

postów: 1

07.02.2014 20:26

CYTUJ

Pychota. Szybkie, proste i genialne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.