Anjum  Anand

Słodki bengalski dahl


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Słodki bengalski dahl
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1200 ml wody

250 g soczewicy

dokładnie opłukanej

½ łyżeczki kurkumy

1 czubata łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka garam masala

sól do smaku

2-3 łyżeczki cukru

2 łyżki ghee

5 strączków zielonego kardamonu

lekko zmiażdżonych

1 łyżeczka nasion kminu

5 goździków

1 cm kory cynamonu

½ łyżeczka ziaren gorczycy

1-2 suszone czerwone papryczki chilli

3 czubate łyżki suszonego miąższu kokosa

 

 

Przygotowanie:


Zalać soczewicę i kurkumę wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolać wody. Dodać kolendrę, garam masalę, sól i cukier. Gotować, aż soczewica zacznie się rozpadać. Na rozgrzanym ghee uprażyć strączki kardamonu, kmin, goździki, cynamon, gorczycę i papryczki. Dodać miąższ kokosa i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Wymieszać przyprawy i miąższ kokosa z soczewicą i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Warzywa gotowane w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki gratin z ziemniaków
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
Polenta z pomidorkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bakłażany duszone w pomidorach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.