Anjum  Anand

Słodki bengalski dahl


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Słodki bengalski dahl
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1200 ml wody

250 g soczewicy

dokładnie opłukanej

½ łyżeczki kurkumy

1 czubata łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka garam masala

sól do smaku

2-3 łyżeczki cukru

2 łyżki ghee

5 strączków zielonego kardamonu

lekko zmiażdżonych

1 łyżeczka nasion kminu

5 goździków

1 cm kory cynamonu

½ łyżeczka ziaren gorczycy

1-2 suszone czerwone papryczki chilli

3 czubate łyżki suszonego miąższu kokosa

 

 

Przygotowanie:


Zalać soczewicę i kurkumę wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolać wody. Dodać kolendrę, garam masalę, sól i cukier. Gotować, aż soczewica zacznie się rozpadać. Na rozgrzanym ghee uprażyć strączki kardamonu, kmin, goździki, cynamon, gorczycę i papryczki. Dodać miąższ kokosa i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Wymieszać przyprawy i miąższ kokosa z soczewicą i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Słodko–kwaśne curry z zielonych pomidorów
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotleciki z kalafiora
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Warzywne chili i sałata z awokado
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Keralskie curry warzywne, papadamy, ryż i miętowy jogurt
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.