Ricardo Larrivee

Słodka pizza Rocky Road


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Słodka pizza Rocky Road
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mąka kukurydziana (do podsypywania)

250 ml prażonych migdałów w płatkach

375 ml grupo pokrojonej mlecznej czekolady (tobblorone)

500 ml małych pianek

1 kula ciasta na pizzę (patrz wcześniejszy przepis)

2 łyżki stołowe roztopionego masła

1 łyżka stołowa cukru

 

 

Przygotowanie:


Postaw kratkę na dole piekarnika. Ustaw na niej kamień do pieczenia pizzy albo odwrócony talerz żaroodporny. Piekarnik rozgrzej do 260°C. Pozostaw w nim kamień lub talerz, żeby dobrze się rozgrzał. W misce wymieszaj migdały, czekoladę i pianki. Odstaw. Nieco mąki kukurydzianej wysyp na gorący kamień lub talerz oraz na deskę. Rozpłaszcz kulę z ciasta, aby powstał placek o średnicy ok. 25 cm. Połóż placek na desce. Posmaruj masłem, posyp cukrem. Zsuń pizzę na kamień i piecz przez około 10 minut, aż będzie złocista. Wyjmij z piekarnika, rozłóż pianki i kawałki czekolady. Piecz przez 3-5 minut, aż się roztopią. Wystudź chwilę i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.