Śliwki w occie

Śliwki w occie
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 0,5 kg cukru
Zalewa
  • 1 szklanka octu 10 procentowego
  • 1 szklanka wody
  • 8 goździków
  • 4 kardamony
  • pół laski cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować składniki zalewy w emaliowanym garnku. Dorzucić śliwki, potrząsnąć i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlać ocet, ale nie osuszać śliwek. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć śliwki każdą warstwę przesypując cukrem. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA