Bożena Sikoń

Śliwki świeże gotowane z przyprawami i dodatkiem porto


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 8486

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Skład deseru:

śliwki gotowane

lody waniliowe

bita śmietanka 36 %

 

Śliwki:

800 g świeżych śliwek

1 pomarańcza

1 cytryna

kora cynamonowa

kieliszek porto

400 g cukru brązowego

400 ml wody

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:


Zagotować syrop z cukru i wody, wrzucić pokrojone owoce wcześniej umyte i sparzone, dołożyć cynamon wlać porto i wrzucić śliwki. Zagotować, a gdy śliwki zmiękną odcedzić, a powstały wywar zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczaną w zimnej wodzie. Po zagotowaniu ponownie połączyć odcedzone śliwki z wywarem. Dzięki temu śliwki nie rozpadną się całkowicie. Podawać na talerzu z wgłębieniem, z dodatkiem lodów i bitej śmietanki.

powrót

Podobne przepisy

Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słodki jogurt z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.