Agnieszka Kręglicka

Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g śliwek węgierek

1 jajko

5 łyżek cukru

3 łyżki miękkiego masła

2 garście uprażonych migdałów bez skórki

szczypta mielonego cynamonu

 

Przygotowanie:

Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki. Rozcięciem do góry ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Masło zmiksować z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać jajko i ponownie zmiksować. Migdały utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze na grubość kaszy. Wymieszać jaja z migdałami, doprawić cynamonem. Powinna powstać gęsta, grudkowata masa. Jeśli jest za rzadka, dodać większą ilość utłuczonych migdałów. Masę migdałową rozsypać na śliwkach. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch stanie się kruchy i rumiany.

powrót

Podobne przepisy

Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.