Agnieszka Kręglicka

Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g śliwek węgierek

1 jajko

5 łyżek cukru

3 łyżki miękkiego masła

2 garście uprażonych migdałów bez skórki

szczypta mielonego cynamonu

 

Przygotowanie:

Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki. Rozcięciem do góry ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Masło zmiksować z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać jajko i ponownie zmiksować. Migdały utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze na grubość kaszy. Wymieszać jaja z migdałami, doprawić cynamonem. Powinna powstać gęsta, grudkowata masa. Jeśli jest za rzadka, dodać większą ilość utłuczonych migdałów. Masę migdałową rozsypać na śliwkach. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch stanie się kruchy i rumiany.

powrót

Podobne przepisy

Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.