Ślepe zięby w piwnym sosie

Ślepe zięby w piwnym sosie
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 cienkie
  • duże plastry szynki
  • 4 steki wołowe z rostbefu
  • rozbite między warstwami folii na cienkie plastry
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 12 szalotek
  • pokrojonych w ćwiartki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • do smaku
  • 150 ml dobrego belgijskiego piwa
  • 50 g masła
  • wymieszanego z 2 łyżeczkami mąki
  • do zagęszczenia sosu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w misce składniki nadzienia. Na każdym plastrze mięsa położyć plaster szynki, na szynce ułożyć po ¼ nadzienia. Zwinąć mięso i szynkę, podwijając końce, tak, by powstała paczuszka. Gotową roladkę obwiązać sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, uważając, by nie zaczął dymić. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano. Zdjąć roladki z patelni i włożyć szalotki. Smażyć przez około 5 minut, aż się przyrumienią. Włożyć z powrotem roladki na patelnię, posypać solą i pieprzem, wlać piwo. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 8-10 minut. Następnie zdjąć roladki i przełożyć na wygrzany talerz. Widelcem rozetrzeć masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać, cały czas mieszając, do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać piwa. Roladki podawać polane sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA