Marieta  Marecka

Śledzik curry z ananasem


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Śledzie

Śledzik curry z ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g filetów ze śledzia

1 cebula

1 czubata łyżka śmietany

1 czubata łyżka majonezu

2 plastry ananasa

sól

pieprz

łyżeczka soku z cytryny

Po szczypcie: kolendry, chili, cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonego kminku i kardamonu

½ łyżeczki świeżego, startego imbiru

pieczywo do podania

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez noc, odsączamy dokładnie na sicie.
Ananasa i cebulę kroimy w kostkę, z tym, że cebulę znacznie drobniej.
Śledzika kroimy w paski lub kostkę.
Do moździerza wrzucamy ziarna kolendry, chili, startą gałkę muszkatołową, kminek i kardamon. Ucieramy bardzo dokładnie, aż powstanie nam aromatyczny proszek.
Śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy starty imbir, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszankę przypraw utartą w moździerzu.
Mieszamy sos ze śledziem, cebulą i ananasem, odstawiamy na min. 1 h do schłodzenia. Podajemy z pieczywem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.