David Gaboriaud

Śledzie w panierce z płatków owsianych, z sosem ziołowym i hummusem z białej fasoli


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę, Śledzie

odsłon: 436

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 małych śledzi (wypatroszonych)

1 jajko

200 g płatków owsianych błyskawicznych

olej do smażenia

Hummus:

1 puszka białej fasoli

sok z ½ cytryny

1 ząbek czosnku

Sos ziołowy:

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanej mięty

1 papryczka jalapeño, drobno posiekana

1 ząbek czosnku grubo pokrojony

sok z ½ cytryny

sól

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Hummus: zblenduj razem białą fasolę, czosnek i oliwę z oliwek do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Odstaw.
Sos ziołowy: w moździerzu ugnieć czosnek ze szczyptą soli, dodaj posiekane zioła wraz z ostrą papryczką. Po chwili dodaj oliwę z oliwek, dopraw solą i sokiem z cytryny.
Śledzie: dopraw śledzie solą. Obtocz je w jajku, a następnie w płatkach owsianych, podsmaż na gorącej patelni z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Na talerz przełóż śledzie. Serwuj z humusem z białej fasoli i sosem ziołowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.