David Gaboriaud

Śledzie w panierce panko z chlebem polarnym, sałatą i szparagami


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 615

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 podwójne świeże filety śledziowe

1 jajko

panierka panko

miks sałat

pół ogórka cienko pokrojonego

6 szt. szparagów

2 łyżki musztardy Dijon

1 łyżeczka miodu

olej rzepakowy

1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego

szczypta różowego pieprzu

2 chleby polarne lub dwie pity

1 limonka

masło klarowane do smażenia

sól

Przygotowanie:

Wymieszaj musztardę z miodem, wlej olej i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę przypominającą majonez. Dodaj szczyptę soli, szczypiorek i różowy pieprz, odstaw.
Podsmaż na patelni szparagi pokrojone w kawałki, odstaw.
Obtocz filety w jajku i w panierce panko. Podsmaż na patelni na maśle klarowanym z obu stron, aż się ładnie zrumieni. Odstaw.
Przygotuj dwie kanapki. Podgrzany chlebie polarny lub pitę posmaruj sosem, połóż sałatę, dodaj plastry ogórka i szparagi. Wyłóż filety na talerz i podaj kanapki, z sosem w miseczce obok.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

cz3koholiczQa

postów: 6

09.10.2015 11:58

CYTUJ

Ciekawy pomysł na panierkę

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.