David Gaboriaud

Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 320

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety ze świeżego śledzia

1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur

400 g pomidorów koktajlowych pokrojonych na pół

1 pęczek kolendry grubo posiekanej

pół pęczka mięty marokańskiej grubo posiekanej

1 cała dymka drobno posiekana

sok z połówki cytryny

2 łyżki pasty tahini

2 łyżki oliwy z oliwek

pół ogórka obranego i pokrojonego w kosteczkę

1 ząbek czosnku drobno posiekanego

4 łyżki oliwy z oliwek i sok z połówki cytryny do dressingu

Przygotowanie:

Przygotuj sos tahini: wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek. Jeśli jest za gęsty,
dolej trochę wody. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw.
Dressing - wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
Przygotuj sałatkę tabuleh: wymieszaj kaszę z pomidorami, ogórkiem, kolendrą, miętą i
dymką. Wlej dressing i połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dopraw filety solą, pieprzem i oliwą z oliwek, a następnie podsmażaj przez
kilka minut z obu stron na gorącej patelni, na klarowanym maśle.
Na głębokim talerzu podaj tabuleh, filety i polej sosem tahini.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorada w liściach winorośli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczona ryba z tapenadą z suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

cz3koholiczQa

postów: 6

09.10.2015 11:56

CYTUJ

Przepyszny śledź <3

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.