Andrzej Polan

Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem


Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 płaty marynowanego śledzia

łyżka miodu akacjowego

łyżka octu jabłkowego

3 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

łyżka koperku

olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią



Placki ziemniaczane:

4 ziemniaki

2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna

rozmaryn

szczypiorek

sól

pieprz



Dodatki:

2 ogórki małosolne

kilka grzybów marynowanych

czerwona cebula

 

Przygotowanie:

Miód, ocet, musztardę utrzyj. Powoli dodaj olej Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią. Na koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek.
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski - jak makaron domowy. Odciśnij z nich sok, połącz z olejem Kujawskim 3 ziarna, solą, rozmarynem,szczypiorkiem i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smaż małe placki, z jednej i drugiej strony.
Dobrze zamarynowane śledzie podaj z sosem, ogórkami małosolnymi, czerwoną cebulą grzybami marynowanymi i plackiem ziemniaczanym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Okoń morski w warzywach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Smażony łosoś z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.