Jamie  Oliver

Skwierczące przegrzebki


Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Skwierczące przegrzebki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g ziemniaków
200 g mrożonego groszku
½ bukietu świeżej mięty (15g)
6-8 surowych przegrzebków królewskich, z ekologicznego źródła
50 g kaszanki

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, pokrój na 3-centrymetrowe kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 12 minut. 3 minuty przed końcem dodaj groszek.
W międzyczasie posiekaj większość liści mięty i odłóż na bok. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i smaż na niej resztę listków mięty przez minutę. Wyłów listki z oliwy i przełóż je na talerz.
Dopraw przegrzebki solą morską i czarnym pieprzem i smaż przez 2 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Dodaj pokruszoną kaszankę (bez skórki), żeby była bardziej chrupiąca.
Odcedź ziemniaki z groszkiem, przełóż do garnka i zagnieć na puree, dodając posiekaną miętę i łyżkę oliwy extra virgin. Dopraw do smaku.
Nałóż na talerz przegrzebki z kaszanką, skrop oliwą extra virgin i posyp chrupiącymi listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.