Skwierczące fajitas z kurczakiem i salsą

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 26)
trudność: łatwe

Skwierczące fajitas z kurczakiem i salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0
Składniki:



salsa:

1 suszona wędzona chili chipotle bądź ancho

2 dymki

1 dojrzały duży pomidor

½ pęczka świeżej kolendry

1 świeża czerwona chili

2 limonki

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli



fajitas:

2 kolorowe papryki

1 czerwona cebula

2 filety (po 200 g) z piersi kurczaka bez skóry

1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki i szczypta do podania

oliwa



ryż z fasolką:

1 puszka (400 g) mieszanej drobnej fasolki

½ łyżeczki nasion kminu

1 świeża czerwona chili

1 opakowanie (250 g) gotowanego brązowego ryżu

1 limonka



do podania:

4 razowe tortille

4 łyżki chudego jogurtu naturalnego

20 g fety



Przygotowanie:



Pokrusz suszoną chili do blendera i zalej wrzątkiem, żeby nasiąkła. Dodaj oczyszczone dymki, pomidor, łodyżki kolendry, świeżą chili, sok z 1 limonki, ocet balsamiczny oraz sos sojowy, zamknij pojemnik blendera i NIE MIKSUJĄC odstaw na bok. Usuń szypułki i gniazda nasienne z kolorowych papryk, połam je na kawałki i rozłóż na patelni grillowej. Obierz czerwone cebule, pokrój na ćwiartki, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj do papryk i ugrilluj, aż będą osmalone i słodkie.

Obtocz filety z piersi kurczaka w soli, pieprzu i wędzonej papryce w proszku na obszernym arkuszu pergaminu. Przykryj mięso papierem i rozbij je wałkiem do ciasta na grubość około 1,5 cm. Usmaż mięso na 1 łyżce oliwy, przewracając na drugą stronę po 3-4 minutach, aż będą rumiane i dobrze wysmażone. Odsącz i przepłucz fasolkę, wsyp na patelnię z 1 łyżką oliwy i kminem. Przysmaż ją, regularnie mieszając przez kilka minut, aż popęka i będzie miała chrupiącą skórkę.

Zmiksuj zawartość blendera na gładki sos i przelej do sosjerki. Dodaj ryż i sok z limonki do fasoli, przemieszaj i podgrzej. Przełóż ugrillowane warzywa na deskę i odgrzej tortille na gorącej patelni grillowej. Pokrój filety kurczaka na paski i podaj z warzywami, ryżem z fasolą, tortillami i cząstkami limonki. Nałóż na warzywa kilka łyżeczek jogurtu, a następnie posyp wszystko pokruszoną fetą i liśćmi kolendry.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.