Agnieszka Kręglicka

Skwarki do pierogów


Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Skwarki do pierogów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 kg boczku surowego

0,5 kg boczku wędzonego surowego

0,5 kg podgardla wieprzowego

0,5 kg słoniny

 

 

Przygotowanie:


Pokroić wszystkie składniki w sporą kostkę. Najpierw na głęboką, suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić słoninę. Kiedy się trochę roztopi dodać podgardle, a następnie boczek surowy i wędzony. Smażyć powoli, mieszać, aż skwarki się zrumienią. Pamiętać, że po wyłączeniu gazu skwarki jeszcze będą się wysmażać - uważać, by się nie przypaliły. To duża ilość, ale smalec ze skwarkami świetnie się przechowuje. Na części tłuszczu można zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, siekany czosnek, majeranek, połączyć ze skwarkami - powstanie smalczyk smakowy do chleba.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Paneer
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.