Agnieszka Kręglicka

Skwarki do pierogów


Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Skwarki do pierogów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 kg boczku surowego

0,5 kg boczku wędzonego surowego

0,5 kg podgardla wieprzowego

0,5 kg słoniny

 

 

Przygotowanie:


Pokroić wszystkie składniki w sporą kostkę. Najpierw na głęboką, suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić słoninę. Kiedy się trochę roztopi dodać podgardle, a następnie boczek surowy i wędzony. Smażyć powoli, mieszać, aż skwarki się zrumienią. Pamiętać, że po wyłączeniu gazu skwarki jeszcze będą się wysmażać - uważać, by się nie przypaliły. To duża ilość, ale smalec ze skwarkami świetnie się przechowuje. Na części tłuszczu można zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, siekany czosnek, majeranek, połączyć ze skwarkami - powstanie smalczyk smakowy do chleba.

powrót

Podobne przepisy

Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.