Bill Granger

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe


Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 skrzydełek z kurczaka

czosnek (1 ząbek w wersji dla dzieci

5 dla dorosłych)

sól

¼ filiżanki miodu

½ filiżanki soku z cytryny

do dekoracji: cytryna

 

 

Przygotowanie:


Zawinąć jedną część skrzydełka pod spód drugiej, obciąć końce i ułożyć na blasze, posolić i wstawić do gorącego piekarnika. W czasie kiedy kurczak będzie się piekł, przygotować sos. Obrać i posiekać ząbek czosnku, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, aby miód się rozpuścił. Po 30 minutach pieczenia wyjąć skrzydełka i polać je sosem, wymieszać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać udekorowane kawałkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

ramsaysgirl

postów: 1

14.05.2013 15:35

CYTUJ

bardzo łatwy, szybki a mimo to efektowny sposób przygotowania. Co prawda zmodyfikowałam go troszkę dodając łyżeczkę przecieru dla koloru i większą garść koperku ale świeżość cytryny powala :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.