Bill Granger

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe


Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 skrzydełek z kurczaka

czosnek (1 ząbek w wersji dla dzieci

5 dla dorosłych)

sól

¼ filiżanki miodu

½ filiżanki soku z cytryny

do dekoracji: cytryna

 

 

Przygotowanie:


Zawinąć jedną część skrzydełka pod spód drugiej, obciąć końce i ułożyć na blasze, posolić i wstawić do gorącego piekarnika. W czasie kiedy kurczak będzie się piekł, przygotować sos. Obrać i posiekać ząbek czosnku, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, aby miód się rozpuścił. Po 30 minutach pieczenia wyjąć skrzydełka i polać je sosem, wymieszać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać udekorowane kawałkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

ramsaysgirl

postów: 1

14.05.2013 15:35

CYTUJ

bardzo łatwy, szybki a mimo to efektowny sposób przygotowania. Co prawda zmodyfikowałam go troszkę dodając łyżeczkę przecieru dla koloru i większą garść koperku ale świeżość cytryny powala :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.