Skrępowane kurczęta w sosie z madery

Skrępowane kurczęta w sosie z madery
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.23)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Skrępowane kurczęta w sosie z Madery
3 kurczęta (po ok. 750 g każdy)
3 ćwiartki cytryny
1 pęczek tymianku
1 pęczek rozmarynu
1 pęczek szałwii
6 łyżek stołowych (90 ml) niesolonego, miękkiego masła
pestki z 1 owocu granatu

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Osuszyć kurczęta. Pod skórę na piersiach włożyć po liściu szałwii. Wnętrza ptaków obficie posolić. Do każdego włożyć ćwiartkę cytryny i sporą garść ziół. Związać każdego kurczaka sznurkiem. Posmarować 2 łyżkami masła. Schłodzić w lodówce 20 minut, by masło stężało. Rozgrzać duży rondel, ułożyć kurczęta piersiami ku górze, obsmażyć 2 minuty, a następnie wstawić z rondlem do piekarnika. Piec 40 minut, aż soki będą klarowne, a termometr do mięsa wbity w okolice stawu biodrowego wskazuje 80 stopni C. Po upieczeniu odstawić na 15 minut, by mięso odpoczęło. Usunąć sznurek. Układać po pół kurczęcia na podłożu z zieleniny, polać 2 – 4 łyżkami (30 – 60 ml) sosu z Madery i posypać pestkami granatu.


Sos z Madery
½ szklanki (125) Madery
1 szklanka (250 ml) kremówki
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła
sól do smaku

Przygotowanie
Zebrać większość tłuszczu z soków z pieczenia. Wlać do nich wino i gotować na średnim ogniu, aż 2/3 płynu odparuje. Dodać kremówkę i zagotować. Zestawić z ognia i wymieszać z masłem. Doprawić solą i podawać do kurcząt.

© Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA