Skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

Skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka startego dojrzałego cheddara

1 szklanka startego szwajcarskiego gruyère’a

170 g śmietankowego serka

¾ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

1/3 szklanki posiekanego szczypiorku

1 duży ziemniak do pieczenia albo skórki zachowane z przepisu na zapiekane

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze cheddar, gruyère oraz twarożek śmietankowy, zeskrobując masę ze ścianek naczynia. Dodaj kwaśną śmietanę, paprykę oraz musztardę i wymieszaj pulsacyjnie na gładką masę. Przełóż ją do miski, wmieszaj szczypiorek i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 175 o C. Ponakłuwaj ziemniaka widelcem i włóż do piekarnika na 1 godzinę, aż zmięknie. Zostaw piekarnik włączony, przekrój ziemniaka na ćwiartki i wydrąż, pozostawiając po około ½ cm miąższu w każdej ćwiartce. Ułóż skórki w żaroodpornym naczyniu i posmaruj ich wnętrza stopionym masłem. Piecz 12-15 minut, aż się zrumienią. Nałóż na każdą skórkę po łyżce kremu serowego i po kawałku wędzonego łososia. Przybierz szczypiorkiem i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.