Agnieszka Kręglicka

Skordalia z ziemniaków lub z migdałów


Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Skordalia z ziemniaków lub z migdałów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 ugotowanych dużych ziemniaków

lub 100 g migdałów bez skórki i 3 kromki czerstwej bułki bez skórki

1/2 szklanki oliwy extra vergine

3-4 ząbki czosnku

sok z cytryny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bazą sosu mogą być ziemniaki lub migdały i czerstwa bułka. Ciepłe ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, jeśli ziemniaki były ugotowane w mundurkach i obrane, póki są gorące). Zmiksować dokładnie migdały i dodać bułkę.
Razem z czosnkiem wrzucić bazę do malaksera i miksować wlewając powoli oliwę. By masa była bardziej puszysta dolać trochę ciepłej wody. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.