Skordalia z ziemniaków lub z migdałów

Skordalia z ziemniaków lub z migdałów
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 5 ugotowanych dużych ziemniaków
  • lub 100 g migdałów bez skórki i 3 kromki czerstwej bułki bez skórki
  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bazą sosu mogą być ziemniaki lub migdały i czerstwa bułka. Ciepłe ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, jeśli ziemniaki były ugotowane w mundurkach i obrane, póki są gorące). Zmiksować dokładnie migdały i dodać bułkę.
Razem z czosnkiem wrzucić bazę do malaksera i miksować wlewając powoli oliwę. By masa była bardziej puszysta dolać trochę ciepłej wody. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA