Anna Olson

Skalnik prążkowany z nadzieniem ziołowo-warzywnym


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Skalnik prążkowany z nadzieniem ziołowo-warzywnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie pory

tylko białe i jasnozielone części

1 średnia cukinia

1 łodyga selera naciowego

1 czerwona papryka

3 łyżki białego wina

3 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

6 całych

oczyszczonych skalników prążkowanych (po około 350 g każdy)

1 cytryna

pokrojona na cienkie plasterki

12 łodyżek świeżego tymianku

12 liści bazylii

sznurek masarski (biały szpagat) albo mocna biała nić

 

 

Przygotowanie:


Pokrój pory, cukinię, seler i paprykę w słupki. Wymieszaj z winem oraz oliwą i lekko dopraw do smaku. Rozgrzej dokładnie oczyszczony grill. Opłucz ryby i wypełnij ich wnętrza przygotowaną mieszanką warzyw. Dołóż po kilka plasterków cytryny, po 2 łodyżki tymianku i po 2 liście bazylii. Zwiąż ryby sznurkiem / nicią w dwóch miejscach, żeby nadzienie nie wypadało. Posmaruj ryby resztkami oliwy z winem i lekko dopraw solą i pieprzem. Ułóż skalniki na rozgrzanym ruszcie i ogrzewaj, nie obracając, przez 8 min. Odwróć ryby na drugi bok i piecz kolejne 6 min. Zdejmij z rusztu i podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.