Sinigang

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Sinigang
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 l wody

450 g żeberek wieprzowych

5 pomidorów

1 duża cebula

2 łyżki pasty z tamaryndowca

1,5 łyżeczki soli

450 g fasolnika lub fasolki szparagowej

250 g bakłażana

300 g ketmii piżmowej

1 duża rzodkiew japońska

1 duża główka pak choi lub 4-5 małych

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pokroić żeberka na kawałki. Obrać cebulę i pokroić na plasterki. Pokroić pomidory na plasterki. Włożyć mięso do dużego garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory, cebulę, pastę z tamaryndowca i sól. Zamieszać i gotować na małym ogniu 1 godzinę, aż żeberka będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić bakłażana i ketmię na kawałki, rzodkiew japońską umyć i pokroić w słupki lub półplasterki. Wrzucić do garnka fasolkę, bakłażana, ketmię i rzodkiew. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pak choi umyć. Dużą główkę pokroić w poprzek na kawałki 2 cm, małe główki przekroić wzdłuż na pół. Włożyć pak choi do garnka, zamieszać, przykryć i zestawić z ognia. Odczekać 5-10 minut. Nałożyć do miseczek porcje ryżu, wlać zupę i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.