Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 filiżanki jogurtu naturalnego

1 filiżanka twarożku

ćwierć filiżanki słodzika ze stewii

szczypta cynamonu

szczypta czarnego pieprzu

pół łyżeczki kardamonu

ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki szafranu

1 filiżanka niesolonych, surowych pistacji

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z twarożkiem i przełożyć do cedzaka wyłożonego gazą. Odstawić na 12 godzin.
Szafran rozpuścić w odrobinie letniej wody. Dodać do odsączonego jogurtu razem ze słodzikiem, cynamonem, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i połową posiekanych pistacji. Wymieszać i schłodzić.
Przed podaniem posypać resztą posiekanych pistacji.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z owocami i kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pralinki z nadzieniem różanym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.