Sielski łosoś z rusztu w zaprawie miodowo-cytrusowej

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Sielski łosoś z rusztu w zaprawie miodowo-cytrusowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Łosoś:

800 g filetu z łososia ze skórą, bez łusek i ości

8 gałązek świeżego tymianku

1 cytryna

1 pomarańcza

2 łyżki miodu

sól i pieprz



Salsa:

1 słodka papryka (zielona, żółta lub czerwona)

2 pomidory

2 ząbki czosnku

kilka liści jarmużu

1 chili

garść liści szczawiu

sól i pieprz



Przygotowanie:

Przypraw filet z łososia solą i pieprzem. Posyp filet listkami tymianku oraz skórką otartą z cytryny i pomarańczy. Obierz obydwa owoce i pokrój na plastry. Rozłóż je na filecie od strony mięsa, a następnie polej strużką miodu. Połóż filet skórą do dołu na ruszcie i grilluj ok. 15 min.

W tym czasie posiekaj paprykę i pomidory, drobno posiekaj ząbki czosnku i wrzuć przygotowane warzywa do rozgrzanego woka. Pokrój jarmuż w paski, posiekaj chili, dodaj do woka i podduś. Dopraw solą i pieprzem – uważaj, żeby nie przesadzić z czasem duszenia, bo papryka i kapusta mogą stracić kruchość. Dodaj do woka świeży szczaw i dokładnie wymieszaj. Nałóż pośrodku talerzy porcje warzyw, a na wierzchu kawałki filetu z łososia.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.