Janella  Purcell

Shu mai


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Shu mai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 suszonych grzybów shitake

6 pokrojonych wodnych kasztanów

3 łyżki kiełków bambusa

3 dymki

200 g mielonej wieprzowiny

1 ½ łyżeczki soli

łyżka jasnego sosu sojowego

łyżka chińskiego wina albo wytrawnej sherry

łyżeczka oleju sezamowego

białko

125 g ciasta do pierożków

łyżeczka kolendry

 

 

Przygotowanie:


Moczyć grzyby w gorącej wodzie przez 20 minut. Odrzucić trzonki. Pokroić kapelusze. Połączyć posiekane składniki z mięsem, solą, winem, olejem sezamowym i białkiem. Nakładać czubatą łyżeczkę farszu na kawałki ciasta do pierożków. Zebrać brzegi ciasta i ścisnąć nadając kształt otwartych sakiewek. W każdą sakiewkę wcisnąć krewetkę. Natłuścić parownik. Ułożyć w nim sakiewki. Przykryć i parować przez 20 minut. Podawać z sosem sojowym.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.