Si King

Shrikhand z truskawkami


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Shrikhand z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g truskawek

obranych z szypułek i przekrojonych na pół

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki octu balsamicznego

250 ml gęstego jogurtu naturalnego

4 ziarenka kardamonu (należy je zmiażdżyć

a następnie wyjąć z łupinek nasionka i rozetrzeć w moździerzu)

szczypta szafranu

namoczonego w łyżce wrzątku

3 łyżki drobnego cukru kryształu

25g podprażonych płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypać cukier, wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Włożyć truskawki, delikatnie wymieszać. Przykryć folią plastikową i odstawić na godzinę. Do drugiej miski włożyć jogurt, roztarty kardamon, cukier i szafran, wymieszać. Do czterech szklanych pucharków nałożyć warstwę truskawek, a następnie warstwę jogurtu. Posypać płatkami migdałowymi.

powrót

Podobne przepisy

Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.