Jacek Sikora

Sezamki


Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sezamki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki sezamu

2 szklanki cukru

1 szklanka miodu

1-3 krople esencji pomarańczowej

 

Przygotowanie:

Sezam prażysz na jasnozłoty kolor na suchej patelni.
Ugotuj syrop z cukru i miodu. Syrop będzie dobry gdy próbka wylana na talerzyk zastygnie od razu. Dodaj sezam i esencję. Mieszaj drewnianą łyżką. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naoliwioną szpatułą lub wałkiem rozprowadzasz masę na grubość kilku milimetrów. Kroisz jak zastygnie, ale nie całkowicie stwardnieje. Podawaj z owocami.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.