Marieta  Marecka

Serowy domek


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Serowy domek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g zmielonego twarogu

200 g miękkiego masła

4 żółtka

1 szklanka cukru pudru

ok. 4 łyżek kakao

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 słoik kwaskowego dżemu, np. z porzeczek

5 opakowań herbatników

Polewa:

100 ml śmietanki kremówki

150 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Ucieramy żółtka z masłem i cukrem za pomocą robota, później stopniowo dodajemy ser.
Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej esencję.
Połowę herbatników układamy na foli, kładziemy na nich połowę masy, a następnie drugą warstwę herbatników. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i kładziemy na drugą warstwę herbatników.
Pośrodku układamy pasek z powideł. Całość zakrywamy na kształt trójkątnej chatki.
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej, ale nie wrzącej, dodajemy połamaną czekoladę. Ściągamy z gazu i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przestudzoną masą polewamy domek, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.