Laura Calder

Serowe ziemniaki


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Serowe ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 plastrów boczku

1 łyżka masła

1 posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

odrobina octu balsamicznego (niekonieczne)

1 łyżka oliwy

3 obrane ziemniaki

pokrojone w kostkę

sól i pieprz

95 g startego sera: grujera lub Comté

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż boczek i odłóż na papierowy ręczniki. Odlej tłuszcz z patelni zostawiając tylko niewielką ilość. Podgrzej masło. Przyrumień cebulę, po 1 – 2 minutach dodaj czosnek. Zdeglasuj patelnię octem balsamicznym. Wyłóż wszystko na talerz. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek. Duś ziemniaki, aż będą miękkie iż złociste. Dopraw je pieprzem i solą. Powinno to zająć 20 min. Ponownie zajmij się boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodaj te składniki do ziemniaków. Wrzuć też ser i zaczekaj, aż się rozpuści. Podawaj z sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ogrodowa przekąska serowa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.