Serowe babeczki scones z dżemem pomidorowym

Przepis z programu Ideał (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Serowe babeczki scones z dżemem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g mąki ze środkiem spulchniającym plus trochę do oprószenia

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki gorczycy w proszku

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

40 g masła

60 g startego ostrego cheddara i trochę do posypania

trochę mleka



Śmietankowy twarożek ze szczypiorkiem:

1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany

200 g miękkiego śmietankowego twarogu



Dżem pomidorowy:

50 ml oliwy

1 duża cebula, obrana i drobno posiekana

5 łyżeczek drobno startego czosnku

3 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru

6 świeżych chili, opieczonych, bez skórki i posiekanych

3 łyżeczki żółtej gorczycy

1 kg krojonych pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki

250 g drobnego cukru

250 ml białego octu winnego



Przygotowanie:

Dokładnie wymieszaj twaróg ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstaw do lodówki przed podaniem.



Dżem pomidorowy: rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie i usmaż cebulę na małym ogniu, żeby zmiękła. Po 5 minutach dodaj czosnek oraz imbir i smaż kolejne 5 minut.



Wmieszaj posiekane chili, gorczycę oraz pomidory i smaż 20 minut, aż większość płynu odparuje.



Wymieszaj w misce cukier z octem i wlej do rondla z pomidorami. Zagotuj, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Przełóż do hermetycznie zamykanych słoików i wstaw do lodówki.



Nagrzej piekarnik do 220oC - 200oC z termoobiegiem i lekko natłuść blachę do pieczenia.



Przesiej do miski mąkę, sól, gorczycę w proszku i pieprz kajeński.



Pokrój masło na małe kawałki, dosyp mąkę i połącz składniki, siekając dwoma nożami. Stopniowo dodaj ser i mleko, intensywnie mieszając nożem, aż mieszanina zacznie się kleić.



Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na grubość około 3 cm. Wytnij bułeczki scones okrągłą foremką, a następnie rozwałkuj połączone okrawki ciasta i wycinaj kolejne, aż zużyjesz całe ciasto.



Ułóż scones na przygotowanej blasze, posyp serem i piecz 10-15 minut, aż się zezłocą. Przestudź nieco i podaj z porcją twarożku i dżemem pomidorowym.



powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.