Sernik z truskawkami w wódce

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sernik z truskawkami w wódce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Truskawki w wódce

100 ml wódki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej

400 g truskawek, ponakłuwanych widelcem i pokrojonych w ćwiartki

 

Spód z herbatników

kawałek masła, do wysmarowania formy

300 g herbatników, np. typu digestive

szczypta soli

½ łyżeczki cynamonu

150 g stopionego masła

 

Masa serowa

500 g twarożku wiejskiego

375 ml śmietanki kremówki

sok i skórka otarta z jednej cytryny

200 g cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej

50 g skrobi kukurydzianej

5 jajek, roztrzepanych

 

Do dekoracji

100 g dżemu truskawkowego

200 g truskawek, przekrojonych na pół

bita śmietana, do podania

Przygotowanie:

Wlej wódkę do miski, dodaj cukier i pastę waniliową. Włóż truskawki, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm. Rozdrobnij herbatniki, używając malaksera (możesz też włożyć je do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem. Wymieszaj z solą i cynamonem. Wymieszaj ze stopionym masłem i przełóż do tortownicy. Zapiekaj przez 10 min, po czym odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj w misce twarożek, śmietankę, sok i skórkę z cytryny, cukier, pastę waniliową, skrobię kukurydzianą i jajka.
Osącz truskawki na sicie, zostawiając płyn do późniejszego wykorzystania. Wymieszaj truskawki z masą serową. Wyłóż masę na zapieczony spód. Zawiń tortownicę z wierzchu podwójną warstwą folii aluminiowej i wstaw do głębokiej, szerokiej brytfanki. Wlej do brytfanki tyle wrzącej wody, by sięgnęła na wysokość 2 cm. Piecz przez 1 godzinę i 15 min, aż masa serowa będzie porządnie ścięta.
Wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc.
Podgrzej dżem w rondelku. Dodaj połowę wódki z sokiem z macerowania truskawek, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Używając pędzla posmaruj sernik polewą z dżemu, na wierzchu ułóż połówki truskawek, przekrojoną stroną w dół. Przed podaniem trzymaj w lodówce, podawaj z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Sernik limonkowo-ananasowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Serniki
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.