Anna Olson

Sernik z rieslingiem i lawendą


Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sernik z rieslingiem i lawendą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Biszkopt

2/3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki skrobi kukurydzianej

2 żółtka

białko 2 jajek

4 całe jajka

1 żółtko

½ łyżeczki winianu potasu

½ szklanki + 2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Masa serowa

2/3 szklanki białego wina Riesling

3 łyżki posiekanej świeżej lawendy

2 ½ łyżeczki żelatyny w proszku

6 żółtek

2/3 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

2 szklanki serka mascarpone



Przygotować biszkoptowy spód

rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę i skrobię kukurydzianą. W drugiej misce ubić 2 białka z winianem potasu na sztywną pianę. Odstawić. Wlać do miski gorącą wodę z kranu i włożyć do niej 4 jajka w skorupkach na 2 minuty. Utrzeć mikserem 4 jajka, 2 oddzielone żółtka i dodatkowe żółtko z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż masa stanie się gęsta i jasna. Mieszając dosypać mąkę, a potem – mieszając ręcznie, delikatnie – dodać ubite białka w dwóch porcjach. Ciasto równomiernie rozprowadzić na blasze. Piec przez 15 -18 minut i pozostawić do wystygnięcia. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o średnicy 20 cm. Przykładając dno tortownicy do biszkoptu, wyciąć koło z ciasta i przełożyć do tortownicy.



Przygotować serową masę

Zanurzyć lawendę w winie i podgrzać, żeby aromaty się przeniknęły. Przelać wino przez sitko, aby odcedzić lawendowe kwiatki. W małym naczyniu wymieszać żelatynę z dwiema łyżkami zimnej wody

i odstawić. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą wymieszać żółtka z cukrem, sokiem cytrynowym i winem za pomocą trzepaczki. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masa dwukrotnie zwiększy objętość i zgęstnieje. Zdjąć masę z ognia i połączyć z żelatyną, stale mieszając. Dodać serek mascarpone i przełożyć masę serowo-jajeczną do tortownicy, na biszkoptowy spód. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić na 4 godziny do lodówki, żeby masa dobrze stężała.



Delikatnie zdjąć boki tortownicy, za pomocą szerokiego noża przełożyć sernik na talerz, oddzielając pergamin od biszkoptowego spodu. Ozdobić ciasto gałązką lawendy lub drobnymi owocami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.