Sernik z morelami i mlekiem ryżowym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik z morelami i mlekiem ryżowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 moreli

2 filiżanki mąki orkiszowej

2 filiżanki mąki jęczmiennej

pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta soli morskiej

ćwierć filiżanki oleju kukurydzianego

ćwierć filiżanki soku z moreli

łyżka syropu z agawy

2 filiżanki mleka ryżowego

łyżka agaru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Formę o średnicy 23 cm natłuścić olejem kukurydzianym.
Morele wydrylować, pokroić w ćwiartki i poddusić na małym ogniu. Przesiać mąkę, sól i ziele angielskie. Wymieszać olej, sok z moreli i syrop z agawy. Wlać płynne składniki do mąki i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, przenieść do formy i piec przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować połowę ugotowanych moreli. Dodać agar i gotować przez 5 minut. Wlać mleko i gotować przez kolejną minutę. Odstawić do ostygnięcia. Dołożyć resztę moreli i tak przygotowaną masą wypełnić ciasto. Odstawić do stężenia.

powrót

Podobne przepisy

Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.