Sernik z morelami i mlekiem ryżowym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik z morelami i mlekiem ryżowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 moreli

2 filiżanki mąki orkiszowej

2 filiżanki mąki jęczmiennej

pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta soli morskiej

ćwierć filiżanki oleju kukurydzianego

ćwierć filiżanki soku z moreli

łyżka syropu z agawy

2 filiżanki mleka ryżowego

łyżka agaru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Formę o średnicy 23 cm natłuścić olejem kukurydzianym.
Morele wydrylować, pokroić w ćwiartki i poddusić na małym ogniu. Przesiać mąkę, sól i ziele angielskie. Wymieszać olej, sok z moreli i syrop z agawy. Wlać płynne składniki do mąki i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, przenieść do formy i piec przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować połowę ugotowanych moreli. Dodać agar i gotować przez 5 minut. Wlać mleko i gotować przez kolejną minutę. Odstawić do ostygnięcia. Dołożyć resztę moreli i tak przygotowaną masą wypełnić ciasto. Odstawić do stężenia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z chili, figami i kakao
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.